TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Dohányzás és sport

Dohányzás és sport

A dohányzás káros hatásairól már rengeteget írtak. Közismert milyen sokféle betegséget okozhat az érszűkülettől az asztmán keresztül a különféle rosszindulatú daganatokig. A következő írásomban én kicsit más irányból a gyógyszerész és az edző szemszögéből szeretném bemutatni.

A dohány növény (Nicotiana tabacum) maga egy Amerikában őshonos növény. Érdekes, hogy a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik. Rokonai a burgonya és a paradicsom is tartalmaz, igaz sokkal kisebb mennyiségben nikotint.

A nikotint a dohány növény a rovarok elleni védekezés céljából termeli, a legtöbb rovar számára idegméregként hat.

Őshazájában az indiánok nem használták élvezeti, rekreációs szerként. Ismerték mérgező és hallucinogén hatását, ezért szűk körben és elsősorban vallási célokra alkalmazták. Sámánok és harcosok használták az isteneikkel való kapcsolatfelvételhez. Kolumbusz felfedezőtársai hozták Európába a dohány növény magvait. Először Spanyolországban a Toledo környéki Cigarrales (Kabócás) nevű földterületen termesztették. Egyesek szerint innen ered a cigaretta elnevezés.

Napjainkra komoly karriert futott be az egész világon, az egyik legelterjedtebb pszichoaktív szer. Egyes becslések szerint a föld felnőtt lakosságának egyharmada rendszeresen dohányzik. Ez a tény azért ijesztő, mert a dohányzás hosszú távon biztosan egészségügyi problémákat okoz. Ugyanis a dohány füstje egy komplett biológiai csapda, tartalmaz csalit és halálos fegyvert egyaránt.

A fegyver az a kb. 5000 féle biológiailag aktív, toxikus anyag, ami a cigaretta égési folyamatában létrejön. Ezek közül csak néhány ismertebb: benzol, formaldehid, nitrozaminok, benzo-pirén, butadién, erős rákkeltő hatású anyag. A csali pedig a nikotin, ami egy igen erős függőséget okozó, pszichoaktív idegméreg.

A veszélyességét tovább növeli egyrészt az, hogy a dohányfüst belégzésekor ezek az anyagok a tüdőből egy intravénás injekció sebességével jutnak el a célszervekhez pl. agy, szív. Másrészt a tüdőből a máj bontó, védő hatásának (first-pass hatás) kikerülésével nagyobb mennyiségben kerülnek a szervezetbe. Dohányzás veszélyesebb mint a dohány rágás!

Ha ennyi baj van vele, miért dohányzunk?

Sajnos az eb itt van elhantolva: dohányozni ugyanis jó érzés!

Nem véletlenül neveztem csapdának.

  • A nikotin a központi idegrendszer egyik fő ingerület átvivő anyagának, az acetilkolinnak egyes receptoraihoz tud kapcsolódni.
  • Ezzel pozitív, jutalmazó, de ugyanakkor függőséget okozó hatásokat vált ki.
  • A mellékvesékben fokozza az adrenalin és a noradrenalin elválasztást, ezáltal összehúzza az ereket, szaporább szívverést okoz.
  • A vérnyomás enyhe emelésével, a hasi erek szűkítésével az agy vérellátását növeli, segíti gondolkodást.
  • A tápcsatorna működését serkentve gyorsítja a gyomor ürülést, az emésztést.
  • A mellékvesére gyakorolt hatásával fokozza a vércukor szintet, csökkenti az éhségérzést, az étvágyat, a testsúlygyarapodást.
  • Az agyban a dopamin („boldogsághormon") szintjének emelkedésével eufóriát, nagyfokú elégedettség-érzést okoz
  • Ez a hatás viszont dózisfüggő, nagyobb adagnál vagy hosszú, krónikus alkalmazásnál előjelet vált és negatív hatások dominálnak.
  • Kialakul a függőség, ami komoly elvonási tüneteket okoz. Ez elsősorban a dopamin hatás miatt alakul ki.

Hogyan függ össze a sport és a dohányzás?

A dohányzás a sportteljesítményt több úton is rontja, a sportoló nem fogja tudni a csúcsteljesítményét nyújtani.

Rontja a légzőműködést:

  • A dohányzás a tüdőben egy állandó, alacsony szintű gyulladást okoz. Ez növeli a tüdő nyák elválasztását, ami csökkenti a légző felületet.
  • Eleinte növeli a légző izmok aktivitását, majd gátolja, csökken a vitál kapacitás.
  • A nyúltagyi légzőközpontot először serkenti majd gátolja, lassul a légvételek száma.
  • A dohányfüstben levő szénmonoxid kapcsolódik az hemoglobinhoz és gátja az oxigénszállítást.

Hat a tápcsatornára:

  • Fokozza a tápcsatorna működését, csökken a felszívódás hatékonysága, vitamin és ásványianyag hiány.
  • Növekszik a szimpatikus tónus, magasabb alapanyagcsere, ez fogyást okozhat.
  • Gyorsuló bélműködés, gyakoribb székelés, hasmenés folyadékvesztést okozhat.

Mozgató szervrendszeri hatások:

  • A harántcsíkolt izmok nikotinos acetil-kolin receptorain hatva először fokozza az izom összehúzódás erejét. Gyorsan kimeríti a sejteket és utána rohamosan romló teljesítményt, esetleg görcsöket okoz.
  • A dohányzás hosszú távon rontja a csontok kalcium felvételét, oszteoporózist okoz.
  • Növeli az izomzatban az oxidatív szabad gyökök mennyiségét, romlik a teljesítmény, megnyúlik a regenerációs idő.
  • A dohányfüst csökkenti a szervezet ph-ját, a savas környezet rontja az izmok anyagcseréjét, csökken az energia termelő folyamatok intenzitása, kevesebb ATP!
  • Az inak, szalagok merevebbé válnak, csökken az ízületek mozgástartománya, nagyobb a sérülésveszély.

Tehát összefoglalva, aki sportol az nem csak az általános dohányzás okozta veszélyeknek teszi ki magát. Náluk még nagyobb a veszteség, hiszen a mindennapos kemény munka eredményeit tehetik tönkre. Egy hosszú versenyfelkészülés hónapjai mehetnek, szó szerint füstbe a dohányzással.

Viszont van jó hír is!

Fordítsuk a saját fegyverét a dohányzás ellen! A dohányzásról leszokásnál a legnagyobb nehézséget a korábban említett dopamin szint csökkenés okozza.

Kevesebb cigi, kevesebb dopamin, romlik a közérzet . . .Mivel lehet növelni más úton a dopamin szintet? Edzéssel!

Írta Domokos Sándor gyógyszerész, az IWI fitnesz oktatója. 

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy az orvostudomány és az egészségügy hogyan tud együttműködni, várunk Medical Fitnesz Szakértő (MES) képzésünkön

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop