TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Mi az a Crossfit edzés? Tegyük rendbe az alapokat!

Mi az a Crossfit edzés? Tegyük rendbe az alapokat!

A Crossfitről megoszlanak a vélemények. Sokan szeretik, sokan pedig gyűlölik a sérülésveszélyessége miatt, de tény, hogy az egyik legnépszerűbb edzésforma, ami nagyon fárasztó, rengeteg kalóriát el lehet égetni vele, atletikus izom fejlesztéséhez egy hatékony módszer. De hogy álljon neki egy kezdő és mit várhat mindettől? 

Olvasd el cikkünket, hogy teljes képet kapj népszerűsége okáról!

Mi az a CrossFit edzés, mi a célja?

A CrossFit rengeteg más sportból kölcsönöz mozgásokat, gyakorlatokat, mint a gimnasztika, súlyemelés, erőemelés, evezés, stb. A Crossfit egy amerikában született fitness rendszer, egy edzés filozófia, amit Greg Glassman fejlesztette ki azért, hogy a legrövidebb idő alatt a legnagyobb teljesítményt, testerőt tudja elérni, bármely kihívásról is legyen szó.

A Crossfit célja az általános, átfogó fizikai felkészültség, hogy az élet valódi kihívásaira megfelelően választ adó “funkcionális” erőt alakítson ki a lehető legkisebb eszköz készlettel.

Mire jó a CrossFit, mi a hatása?

A CrossFit segítségével fejlődik a fittséged, állóképességed, a mozgásod - akár más sportágban is - , fejlődik a törzserőd, ami gazdaságosabbá tesz minden más mozgást. Amennyiben jó edzővel, jó teremben dolgozol, akkor az izmaid és kötőszöveteid állapota is javul.

A CrossFit edzések felépítése

Az edzések általában 3 részre bonthatók:

  • bemelegítés,
  • képesség- vagy erőfejlesztés és
  • WOD, azaz workout of the day vagyis a nap gyakorlatsora.

Végül a levezetés és nyújtás természetesen. A második szakaszban a WOD-ra készülsz fel, míg a bemelegítés a teljes edzésre készít fel testileg, szellemileg. A képességfejlesztő részeknél speciális gyakorlatok elsajátítása a cél, mint pl. a kézenjárás vagy a double-under, dupla forgatás ugrókötéllel.

CrossFit gyakorlatok, WOD gyakorlatsor

A WOD egy speciális gyakorlatsor, ahol megadják vagy az időt, vagy az ismétlésszámot, de létezik számos módszer is. Általában teljes testet megdolgoztató gyakorlatok 8-16 percben. Lehet, hogy egy 3 perces gyakorlat viccesnek tűnik, de 95%-os intenzitással korántsem az, sokszor kb. 1 óra regeneráció is szükséges utána. Vannak “központi” WOD-ok, amiknek különböző pl. női neveket adnak, de edzők és termek sajátokat is kreálhatnak. 

Hogyan kezdj neki a CrossFit edzésnek?

Az alap mozdulatok elsajátítását célszerű személyi edzővel végezni, mert az alapok pontos megtanulása elengedhetetlen a sérülések elkerüléséhez. A CrossFit a szakértők szerint nem veszélyesebb más sportoknál. A hétköznapi életben alkalmazott CrossFit edzéseken ugyanúgy meg lehet sérülni, mint bármilyen más sportban, pl. fociban, konditermi edzésben, futásban stb. 

Az összetett gyakorlatoknál a fáradás hatására nagyobb a hibázás lehetősége, de a megfelelő terhelés kiválasztása és gyakorlatvégrehajtás megfelelő elsajátítása lecsökkenti a sérülés veszélyét.

Kezdőként, hogy megismerd, mi az a crossfit, érdemes egy összetartó és motiváló közösséghez csatlakozni.

Célszerű olyan termek keresni, ahol pár alkalmas kiscsoportos alap tanfolyamon tudsz részt venni, ahol megtanulhatod pontosan, hogyan kell a gyakorlatokat végrehajtani, milyen WOD-ok vannak, hogyan tudod a megfelelő terhelést kiválasztani, milyen erősítő és nyújtó, mobilizáló gyakorlatokra van szükséged. A tanfolyam elvégzése után csatlakozz be egy kezdő csoportba, ahonnan tovább lépkedhetsz míg végül már akár egyénileg is tudsz edzeni. 

Milyen eszközre van szükséged a CrossFithez?

Minden szükséges eszköz a rendelkezésedre fog állni a teremben. Pár példa a CrossFit edzéshez használt eszközök közül:

  • kettlebell
  • kötél
  • fa doboz
  • kézisúlyzó
  • medicin labda
  • slam ball (speciális labda)
  • súlytárcsák – rúddal
  • tornász gyűrű

Egyvalamit ajánlott személyesen beszerezni: egy jó minőségű ugrókötelet.

Ruházatod legyen kényelmes, legyen nálad mindig folyadék és törölköző az edzéseken, szükség szerint magnézia, ha a teremben lévő nem olyan, amilyet szívesen használnál. Fontos a jó minőségű cipő is, mint ahogy az sok sportágban elengedhetetlen. A crossfit cipők egyedisége abban rejlik, hogy a számos különböző mozdulat kivitelezésében megfelelő védelmet, tartást biztosít, legyen szó ugrásokról, emelésekről, sprintekről stb. 

Összegzés

A CrossFit számtalan komplex gyakorlatból áll, melynek célja a test teljes körű edzése, megdolgoztatása, aminek köszönhetően tényleges erő építhető ki, ami intenzív gyakorlásnak köszönhetően gyorsasággal is párosul, nem utolsó sorban hatékony a zsírégetésben, és látványos testalkat építhető ki vele. A CrossFit edzést ma már számos ismert ember is alkalmazza, továbbá a katonaság, rendőrség, harcművészek és atléták edzéstervének részévé is vált.

Olvasnál még a témában? Nézd meg Erdős Dórával készített interjúnkat, aki egy eredményes CrossFit versenyző, kedvelt edző, versenybíró és sportszakember egy budapesti rendőri szerv kiképzési területén.

Jó edzést! :)

Képek forrása: Freepik
A cikket írta: Az IWI szakértői csapata

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop