TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Hogyan étkezik másképp egy sportoló, mint egy nem sportoló?

Hogyan étkezik másképp egy sportoló, mint egy nem sportoló?

Akár komolyan, akár hobbi szinten sportol valaki, vagy nem is sportol, az egészség megőrzése érdekében fontos, hogy odafigyeljen arra, mit és mennyit eszik. Érdemes tehát ebben az irányban teljesen laikusként és szakemberként is tanulni.

Fontosak a makronutriensek, tehát az alapvető tápanyagok, mint a szénhidrát, fehérje, zsírok és persze a folyadékfogyasztás is, de célszerű képben lenni a mikronutriensekkel kapcsolatban is, mint amilyenek a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek. Minden kiegyensúlyozott étrend megfelelő mennyiségben, arányban és minőségben tartalmazza ezeket a tápanyagokat, amelyekkel a szervezetünk optimálisan tud működni. Ugyanakkor tény, hogy sportolók és nem sportolók esetén a kívánatos mennyiségek eltérhetnek.

Sportolók táplálkozása

Az átlagemberhez képest sokkal precízebben táplálkoznak azok, akik komolyan sportolnak. Minden részletre oda kell figyelniük a tápanyagok összetétele, mennyisége, minősége kapcsán és ezt megfelelően összehangolni az adott edzés vagy versenyidőszak követelményeivel a saját sportágában. Mindez fontos a megfelelő fejlődés, izommunka, regeneráció és teljesítmény miatt. Az edzésekkel egy sportoló rengeteg energiát, ásványi anyagot, vitamint veszíthet, az izomzata mikrosérüléseket szenved, terhelést kapnak a csontok, kötőszövetek, az idegrendszer, a szervezet minden része, amit kompenzálni kell a bevitt tápanyagokkal.

Általánosságban lehetetlen egy sportoló napi tápanyagbevitelét leírni, hiszen annyi eltérés lehet a sportágtól, egyéni adottságoktól, napi edzésmennyiségtől, edzésszinttől, céltól függően, hogy végtelen verzió lehetséges. Mindenesetre az egészen biztos, hogy különösen fontos jó minőségű és megfelelő összetételű tápanyagokat fogyasztaniuk, hogy a sportáguknak megfelelő célt tartani tudják. Az izzadással elveszített folyadék pótlása is fontos a sportolók esetén.

Sportolók esetén nagyobb szénhidrát- és fehérje mennyiség szükséges, mint átlagos aktivitású egyéneknél.

Nem sportolók táplálkozása

Átlagos aktivitású egyének esetén a makrotápanyagok szükséges mennyiségének általános leírása nem annyira eltérő de bizonyos határokon belül mozog, így megfogalmazhatjuk, hogy a szükséges szénhidrátmennyiség kb 45-65%, a fehérjemennyiség 10-15%, a zsírmennyiség 15-30% közé tehető a teljes napi tápanyagbevitelből. A minőségre természetesen az átlagos aktivitású személyeknek is fontos odafigyelni, de náluk a teljesítmény béli változás nem olyan szembetűnő vagy nem annyira érzékelhető, mint sportolók esetén. Azt viszony érdemes megemlíteni, hogy bizony a napi energiaszintben, hangulatban, munkahelyi teljesítményben, fáradás mértékében bizony lehetnek eltérések attól függően, hogy milyen minőségű az étkezés!

Tudj meg többet a helyes táplálkozásról: Sporttáplálkozás és táplálékkiegészítés képzéseinken!

N-H Dóra cikke.

Felhasznált irodalom.

Kép forrása.

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop