TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Az irritábilis bél szindróma és pszichés tényezők kapcsolata - 1. rész

Az irritábilis bél szindróma és pszichés tényezők kapcsolata - 1. rész

Az irritábilis bél szindróma (röviden IBS) az emésztőrendszer funkcionális betegségei közé sorolható, mely különböző krónikus panaszokkal jár. Pontos oka továbbra sem ismert, ám feltételezhető, hogy egy adott bélszakasz funkcionális problémája, működési zavara áll fenn (szervi eltérés nem található).

Népbetegségként tekinthetünk az IBS-re, a köznyelvben hasi pániknak is szokták nevezni. Leggyakrabban fiatal felnőtt korban számolnak be megjelenéséről a páciensek (ám bármely életkorban előfordulhat). Összességében elmondhatjuk, hogy a föld lakosságának nagyjából 20%-át érinti, és jelentősen nagyobb részben számolnak be nők a betegségről, mint a férfiak (hozzávetőlegesen 2x annyi nőt érint, mint férfit).  A betegségben szenvedő nők a menstruáció során a tüneteket súlyosabbnak tapasztalják.

Milyen tényezőket feltételezhetünk az IBS kialakulásáért felelős faktoroknak?

Egyik okaként azonosították az agy és a bél közötti információcsere zavarát, melyet az is alátámaszt, hogy sok esetben a normális emésztési folyamatok is fájdalommal járnak a páciens hétköznapjaiban. A tünetek kialakulásához hozzájárulhat a bél fokozott érzékenysége (irritábilitás), a bélflóra összetételének változása, a bél áteresztőképességének megváltozása, a csökkent fájdalomküszöb, öröklött hajlam, hormonális tényezők, vagy akár a szindrómát megelőző bélfertőzés. A pszichés és életmódbeli tényezőket sem szabad figyelmen kívül hagynunk, melyekről bővebben a következő cikkünkben olvashatsz.

A megelőző bélfertőzés, a tartós stressz és a táplálkozási tényezők egyaránt károsítják a bélflórát. Az utóbbi évek kutatásai egyre inkább összefüggést látnak a bélflóra károsodása és az IBS között. Ezt támasztja alá, hogy egyes probiotikumok jó hatásúak a tünetek csökkentésében.

A betegség kialakulásának nehezebb feltérképezhetőségét segíti, hogy a tünetekkel rendelkező személyek nagyjából 75%-a nem keres fel szakembert. Az orvoshoz fordulók 20%-a háziorvosához megy elsődlegesen, és mindösszesen az orvoshoz fordulók 5%-a veszi igénybe gasztroenterológus szakértői segítségét. A tüneteket tapasztalók 70%-a alkalomszerűen tapasztalja az egyes tüneteket, 25%-a mérsékelten, míg 5%-a tünetek állandó jelenlétéről számol be, őket kategorizáljuk a „súlyos” csoportba. Nem megfelelő kezelés esetén akár egy élethosszig fennálló betegségről beszélhetünk.

Milyen tüneteket tapasztalhatunk IBS esetén?

Rendkívül változatos tünetekről számolnak be irritábilis bél szindrómával diagnosztizált emberek, melyek közül a leggyakrabban az alábbiak fordulnak elő:

  • fájdalom has-és gyomortájékon (székelés során fokozódhat)
  • görcs a has- és gyomortájékon
  • hátfájás
  • fejfájás
  • puffadás
  • alhasi nyomásérzés
  • teltségérzet
  • székrekedés vagy heves hasmenés (ezek akár váltakozva is jelen lehetnek)
  • változó állagú széklet
  • végbél körüli nyomás-, feszülésérzés
  • fokozott bélgáz-képződés, hangos bélmozgás
  • gyomorégés
  • testsúly problémák (látható haskörfogat-növekedés)

Fontos kiemelnünk, hogy maga a betegség komoly pszichés terhet jelent, ezért másodlagos tünetek kialakulásához is hozzájárulhat. Ilyenek lehetnek: szégyenérzet, megbélyegezettség érzése, visszahúzódás, dekoncentráltság, szorongás, depresszió,  bezárkózás, izoláció, levertség, nyugtalanság, alvászavarok.


Az irritábilis bél szindróma diagnosztizálása

Mint említettük, a betegségnek nincsenek kizárólag rá vonatkozó tünetei, így a pontos diagnosztizálása nem zökkenőmentes folyamat. Ráadásul az IBS tünetei olykor más betegségekre is utalhatnak, ezért is fontos a tapasztalt panaszokkal mielőbb gasztroenterológus szakorvoshoz forduljunk. Ilyenkor a szakorvos különböző vizsgálatokkal kizárhatja többek között a szervi/hormonális/fertőzés ok miatti eltérést.  

Az irritábilis bél szindróma kezelése

Elsődlegesen a tünetek enyhítésére törekednek a kezelés során, amely egy komplex folyamatot jelent. Gyógyszeres kezeléssel csökkentik a fájdalmat, a székelési zavart, valamint igyekeznek a bélflórát helyreállítani. A terápia fontos részét képezi az életmódbeli változtatás, ide tartozik a rendszeres sportolás, stresszfaktorok csökkentése, stresszoldás, relaxáció, vagy akár pszichológiai tanácsadás. A testi és lelki tünetek együttes kezelése elérhetővé teszi a betegség tünetmentessé tételét.

A cikket Balog Bíborka Bella a csoportos fitnesz instruktor képzés gyakorlati oktatója, közgazdász, személyi edző, funkcionális tréner, jelenleg  BME pszichológia mesterszak hallgatója írta.

 

Források

Vincze Ágnes klinikai szakpszichológus előadása (2019) SE I.sz. Belgyógyászati Klinika

https://aboutibs.org/what-is-ibs/facts-about-ibs/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4202343/

https://pszichoforyou.hu/irritabilis-bel-szindroma/

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop