TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Egyház és wellness

Egyház és wellness

A manapság gyakori szófordulatot, miszerint az edzőterem az „egészség temploma”, lassan szó szerint érthetjük.

Sokan bele is fáradnak a fitnesz életmód és a hitélet szétválasztásába, mert csak lassan alakul át az a megbélyegző szemlélet, miszerint a testedzés hiúsági kérdés. „A keresztény közösségben változik a gondolkodásmód, a testünkkel való törődést illetően.” 

Egyre több egyházi közösségben merül fel az igény a közös wellness programok iránt, amelyek általában egyszeri rendezvénnyel kezdődnek, és olyanokká növik ki magukat, mint például a keresztény fitnesz, Ramadan bootcamp, zsidó sabbath szertartási túrázás, keresztény wellness elvonulás, katolikus pilates, erdőfürdővel egybekötött imaprogramok és muszlim fitnesz Youtube csatornák. 

Jaymee Alpert rabbi a kaliforniai Saratogában, havonta egyszer erősítő edzéssel egybekötött tradicionális zsidó istentiszteletet tart gyülekezetében. Mint mondja: „A cél az, hogy segítsünk az embereknek újra összekapcsolni önmaguk azon részeit, amelyekről általában úgy gondolják, hogy egymástól külön vannak. Vagy fizikailag vagyunk az edzőteremben, vagy lelkileg a zsinagógában. A kettő azonban összefügg.” Tudományosan is igazolták a svéd Linköping Egyetem kutatói, hogy a modern fitnesz sok szempontból egyezést mutat a vallás alapvető jellemzőivel. A SoulCore például egy olyan katolikus mozgásprogram, amely a funkcionális edzést és a stretchinget párosítja a rózsafüzér imádságaival. Léteznek franchise rendszerben működő, a vallást fókuszba helyező fitnesz hálózatok is, például a CrossFit F.M.S. (“For My Savior” = az én Megváltómért) a texasi Midlandben, a CrossFit 27:17 (utalás a Példabeszédekre) a mississippi Flowoodban, vagy a Females in Action női bootcamp-típusú workout program. 

Egyre több butik fitnesz stúdió is igyekszik megfelelő technikai feltételeket biztosítani a hívő vendégeik számára, például ilyen a szingapúri Naval Haddad terem hindzsáb-barát edzései, vagy a jeruzsálemi Kosher Gym. A Faith & Fitness magazin alapítója, Brad Bloom szerint „a fitnesz kiválóan alkalmas arra, hogy jobbá tegye az életünket. Nem csak a testmozgásról szól; hanem azt is meg kell vizsgálnunk, hol vagyunk lelkileg, és hogyan tudunk előrébb jutni és erősebbé válni.” 

2020. április elején, Ferenc pápa életre hívott egy új COVID-19 bizottságot, amelynek a célja a válsággal szembeni küzdelem mellett felvázolni egy vírus utáni olyan világ képét, amelyben élni szeretnénk. Az egészség és a wellness jövője a Vatikán kezdeményezésének kulcsfontosságú pillére - az ökológián, a közgazdaságon és a közbiztonságon kívül -, ezért együttműködésre hívták a Global Wellness Institute-ot, hogy készítsen egy nyolc könyvből álló stratégiai dokumentum-sorozatot, „A világ helyreállítása wellness-szel” címmel. „Nagyon nagy megtiszteltetés számunkra az a lehetőség, hogy hozzájáruljunk Vatikán e fontos kezdeményezéshez. A wellness létfontosságú koncepció a világnak a COVID-19 utáni visszaállításához. A wellness nemcsak összekapcsolja a testet, az elmét és a lelket, hanem összeköti az egyént a közösség és a bolygó jólétével, valamint a mi személyes létezésünk értelmének, céljának és a transzcendensnek a keresésével ”- mondta Katherine Johnson és Ophelia Yeung, a GWI vezető kutatói és a Vatikáni projekt igazgatói.

Az összefoglalást készítette Dajka-Szederkényi Kornélia a https://www.globalwellnesssummit.com/2020-global-wellness-trends/religion-wellness/ alapján.

Dajka-Szederkényi Kornélia, okleveles közgazdász, falusi turizmus menedzser, IWI Wellness és Spa Menedzser, PhD kutatását turizmus, egészségturizmus és vidéki turizmus témakörben végzi.

 

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop